Rozs (Secale)
Egyéb nevek: sáv, rozs
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A rozs, más néven rozs, világszerte az egyik legfontosabb élelmiszertermelésre használt gabonaféle. Ez a növény a Secale nemzetségbe tartozik, és főként hűvösebb helyeken terem. Gabonája egészségesebb, mint a búzaszem, mivel több rostot, ásványi anyagot és vitamint tartalmaz. Sőt, úgy tartják, hogy ez volt az egyik első gabona, amelyet az ember termesztett. A búzával ellentétben a rozst kevésbé tartják igényesnek a talajviszonyokra, és szárazabb és hűvösebb éghajlaton is elviselhető.
A rozsból készült leghíresebb termék a rozskenyér, amelynek jellegzetes sötét színe és különlegesen erős aromája van. A rozsból gyakran készítenek rozskenyeret, péksüteményeket és rozsos kovászt is. Egy másik fontos termék a rozsliszt, amely egészségesebb és táplálóbb, mint a búzaliszt, de nehezebb sütni. Az élelmiszeriparon kívül a rozsot a szesziparban is használják, különösen a rozswhisky előállításához. Érdekesség, hogy a rozsszalmát gyakran használják állati alomként vagy szalmakalapok alapanyagaként.