Rozmaring (Rosmarinus Officinalis)
Egyéb nevek: Rosemary
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A rozmaring, angolul egyszerűen csak rozmaring, a Földközi-tenger vidékén őshonos aromás fűszernövény. Az ördögfélék családjába tartozó örökzöld növény különösen a gasztronómiában népszerű, de a gyógyászatban, a kozmetikában és az aromaterápiában is használják. A Rosmarinus officinalis tudományos nevét a latin "ros" (harmat) és "marinus" (tenger) szavakból kapta, ami azt jelenti, hogy "a tenger harmata". Ez a név a tengerparti területeken való helyi előfordulására utal.
A rozmaringot keskeny, örökzöld levelei és kék-lila virágai jellemzik. Erős és jellegzetes illatát gyakran társítják a dél-európai konyhához, ahol széles körben használják különböző ételek ízesítésére. Ezt a fűszernövényt szívesen használják húsok pácolásához, levesek, mártások, burgonyás ételek és pékáruk készítéséhez. A rozmaring jellegzetes íze összetéveszthetetlen aromát és kifejezést kölcsönöz az ételeknek. A rozmaring azonban nem csak az ízéről szól. Vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban gazdag, támogatja az emésztést és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik.
A rozmaring számos kozmetikai termékben, például testápolóban, krémekben, samponokban vagy illóolajokban is megtalálható. Illóolajai jótékony hatással vannak a bőrre és a hajra, elősegítik a véráramlást és a sejtek regenerálódását. A rozmaring illóolajat az aromaterápiában stimuláló és energetizáló hatása miatt használják. Belélegezve enyhíti a fáradtságot és oldja a stresszt. A rozmaring tehát valóban számtalan szerepet tölt be, a kulináris varázslótól a kozmetikai segítőn át az orvosi tanácsadóig. Felhasználási területei valóban széleskörűek, előnyei pedig jelentősek.