Rizsfehérje
Egyéb nevek: Rizsfehérje
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A rizsfehérje, más néven rizsfehérje egy növényi fehérje, amely barna rizsből származik. Az úgynevezett gluténmentes fehérjék közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a cöliákiában vagy gluténallergiában szenvedők számára is alkalmas. Ez a fajta fehérje nagyon jól emészthető és nagyon laktató is, ami alkalmassá teszi az egészséges és kiegyensúlyozott étrendhez. Kiváló minőségű fehérjéről van szó, amely minden esszenciális aminosavat tartalmaz, ezért teljes értékű fehérjeforrásnak tekinthető.
A rizsfehérjét elsősorban sportolóknak szánt étrend-kiegészítők, például fehérjeporok, szeletek és italok előállításához használják. Semleges íze miatt az iparban is népszerű alternatív tejtermékek, például növényi tejek, joghurtok és sajtok mellett. A rizsfehérje gluténmentes pékáruk, valamint sós és édes nyers ételek receptjeiben is gyakran megtalálható. A kozmetikai iparban is megtalálható, ahol hajra és bőrre gyakorolt jótékony hatásai miatt gyakran szerepel samponokban, kondicionálókban és egyéb bőrápoló termékekben. Elmondható, hogy a rizsfehérje sokoldalú, és felhasználása igen széleskörű.