Riboflavin (B2-vitamin)
Egyéb nevek: Laktoflavin, Élelmiszersárga 15
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A B2-vitamin, más néven riboflavin számos testi funkcióhoz elengedhetetlen. A B-vitaminok csoportjába tartozik, amely a szervezetünk számára legfontosabb tápanyagokat tartalmazza. A riboflavin számos különböző biokémiai reakcióban vesz részt, többek között a sejtnövekedést, az energiatermelést, valamint a zsír-, fehérje- és szénhidrát-anyagcserét befolyásoló reakciókban. Más elnevezései, mint például a Lactoflavin és az Élelmiszersárga 15, kémiai összetételét és felhasználását tükrözik.
A riboflavint gyakran használják élelmiszerekben adalékanyagként. Színezőanyagként való felhasználásáról ismert, ezért kapta másik nevét Food Yellow 15. Az élelmiszerekhez azért adják, hogy javítsák azok megjelenését és ízét, különösen, ha a termékek tejtermékeket tartalmaznak, mivel a riboflavint a laktoflavin tartalmazza. Nagy mennyiségben megtalálható azonban a húsban, a tojásban, a diófélékben és a sötétzöld zöldségekben is. Ez teszi a nyugati étrendben viszonylag ritkává a hiányát. A riboflavint a kozmetikumokban is használják, különösen a haj- és bőrápoló termékekben, antioxidáns tulajdonságai miatt, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a károsodástól.