Ribiszke (Ribes sativum)
Egyéb nevek: Ribes nigrum, Ribes rubrum, ribizli, ribizli, ribizli, kerti ribizli, szamóca, büdös ribizli, büdös ribizli, büdös ribizli.
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A ribizli (Ribes sativum), más néven Ribes nigrum, Ribes rubrum, közönséges ribizli, ribizli meruzalka, kerti meruzalka, meruzalka, büdös ribizli vagy büdös ribizli, egy bokros növény, amely elsősorban a termése miatt népszerű. A növény a meruzsalmafélék (Grossulariaceae) családjába tartozik, és különböző fajtáiban szinte az egész világon elterjedt. A ribizli gyümölcsei apró bogyók, amelyek színe a fehértől a piroson át a feketéig változhat. Ízük mellett magas C-vitamin- és egyéb jótékony anyagtartalmuk miatt is nagyon népszerűek.
A ribizlit számos élelmiszeripari termékben használják fel. Remekül alkalmasak lekvárok, gyümölcslevek vagy borok készítésére. Különféle likőrök és szörpök készítéséhez is használják. A ribizli népszerű gyümölcs különböző sütemények, torták és desszertek készítéséhez is. A piros ribizlit gyakran használják a konyhában különböző mártások, mindenekelőtt a hagyományos áfonyamártás elkészítéséhez. A fekete ribizlit a teaiparban is felhasználják - a szárított levelekből finom és egészséges tea készíthető. Az élelmiszeriparon kívül a gyógyszeriparban is használják, ahol a gyümölcsből és a levelekből különböző, az egészséget és az immunitást javító készítményeket állítanak elő.