Resveratrol
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A rezveratrol egyike azon polifenoloknak, amelyeket erős antioxidánsoknak tartanak. Másik neve 2-metil-1,3-propándiol. A resveratrol természetes forrásai a különböző gyümölcsök, különösen a szőlő, a szeder, az áfonya vagy a csillagszeder. A resveratrolt a szőlőből vörösbor feldolgozásával vonják ki. Az utóbbi évtizedekben a resveratrol a tudományos érdeklődés középpontjába került lehetséges egészségügyi hatásai miatt.
A resveratrolt számos ipari ágazatban használják. Tápanyag-kiegészítőkben és vitaminkészítményekben is szerepel. Fő előnyei közé tartozik a szív- és érrendszeri betegségek megelőzése, gyulladáscsökkentő hatása, antioxidáns hatása és a rák kezelésében való segítségnyújtás lehetősége. Az élelmiszer- és gyógyszeriparon kívül a resveratrolt a kozmetikumokban is használják. Bőrápolási termékekhez adják öregedésgátló hatása és a bőrt a szabad gyökökkel szemben védő képessége miatt. Számos klinikai vizsgálat arra is utal, hogy a resveratrol megelőző hatású lehet a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer-kór ellen.