Proteáz
Egyéb nevek: Proteáz, peptidáz, proteináz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A proteáz, vagy más néven proteáz, peptidáz vagy proteináz egy olyan enzimtípus, amely a fehérjéket kisebb molekulákra - peptidekre vagy aminosavakra - bontja. A hidrolázok egyik típusa, olyan enzim, amely víz jelenlétében hidrolízist, azaz lebontást végez. A fehérjék az élő szervezetek kulcsfontosságú építőkövei, és a proteázok létfontosságú szerepet játszanak számos biológiai folyamatban, többek között az emésztésben, a sejtek jelátvitelében, a sejtek növekedésében és fejlődésében, az immunválaszban és sok másban.
A proteázok számos iparágban és a mindennapi életünkben jelen lévő termékben találnak alkalmazást. Az élelmiszeriparban például a sajtgyártásban használják őket, ahol támogatják az érési folyamatot, vagy a sörfőzésben, ahol segítenek a gabonafélékben lévő fehérjéket aminosavakká bontani, amelyek az élesztő növekedéséhez szükségesek. Fontos szerepet játszanak a mosószeriparban is, ahol a mosóporokhoz adják őket, mivel képesek lebontani a fehérjéket, és így eltávolítani a fehérjetartalmú foltokat. Ezenkívül a proteázokat a gyógyszeriparban is használják új gyógyszerek kutatására, különösen a rákgyógyítás területén, ahol igyekeznek kihasználni a sejtnövekedést és -fejlődést szabályozó képességüket. Nagy lehetőségeket látnak a biotechnológia területén is, ahol a proteázok segíthetik a fehérjék újrahasznosítását és a bioetanol-előállítást.