Proline
Egyéb nevek: Pirrolidin-2-karbonsav, L-prolin
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A prolin aminosav, amely pirrolidin-2-karbonsav vagy L-prolin néven is ismert, egyedülálló, és szerkezetében nagyban különbözik a többi aminosavtól. Sajátos ciklikus szerkezete három metiléncsoportból (-CH2-) és egy aminocsoport (-NH2) által alkotott öttagú gyűrűből áll. Ez a szerkezet lehetővé teszi, hogy különleges peptidkötéseket képezzen, amelyek befolyásolják azoknak a fehérjéknek az alakját és működését, amelyekbe beépül. A prolin nélkülözhetetlen a kollagén képződéséhez, amely fehérje szilárdságot és rugalmasságot biztosít az olyan szöveteknek, mint a bőr, az inak, a csontok és a porcok.
A prolint számos termékben használják. A sportolóknak szánt italokban azért szerepel, mert segít az izomszövet regenerálásában. Kozmetikai termékekben is megtalálható, ahol segít hidratálni a bőrt és öregedésgátló tulajdonságokkal rendelkezik. Ez az aminosav egyes gyógyszerek összetevője is, ahol kihasználják az erek rugalmasságát növelő és a kollagénképződést elősegítő képességét. A prolint az élelmiszeriparban is használják, ahol a feldolgozás során segít stabilizálni és javítani az élelmiszerek textúráját.