Poliszorbát 40
Egyéb nevek: E434, polioxi-etilén (20) szorbitán-monopalmitát
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A poliszorbát 40, gyakran E434 vagy polioxietilén (20) szorbitán-monopalmitát néven is emlegetett szintetikus anyag, amelyet elsősorban az élelmiszeriparban, de a gyógyszer- és kozmetikai gyártásban is gyakran használnak. Olyan idegen anyag, amelyet szándékosan adnak az élelmiszerekhez a kívánt tulajdonságok elérése érdekében. A poliszorbát 40 az emulgeálószerek, azaz az egymással nem keverhető részek keverékeinek stabilitását növelő anyagok csoportjába tartozik. Ennek eredményeként segít fenntartani a termékek egységes állagát és megjelenését.
Az E434-et elsősorban fagylaltokban, mártásokban és öntetekben, pékárukban, desszertekben, cukrászati termékekben, valamint kozmetikumokban és gyógyszerekben használják. Az élelmiszeriparban főként stabilizátorként használják, hogy megakadályozzák az olyan keverékek szétválását, mint a zsír és a víz. Ez az anyag emellett meghosszabbítja az élelmiszerek eltarthatósági idejét és javítja azok megjelenését. Szintetikus eredete ellenére a Poliszorbát 40 biztonságos adalékanyagnak számít. Figyelembe kell azonban venni, hogy egyes tanulmányok ezt az anyagot az emésztőrendszerre gyakorolt lehetséges negatív hatással hozták összefüggésbe. A kozmetikumokban elsősorban azért használják, mert képes javítani a termékben lévő egyéb összetevők konzisztenciáját és eloszlását. A gyógyszeriparban az E434-et a gyógyászati anyagok hordozóanyagainak összetevőjeként használják.