Poliszorbát 20
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A poliszorbát 20 olyan anyag, amely nagyban megkönnyíti számos iparág munkáját az élelmiszeripartól a kozmetikumokig. Ez az anyag egyfajta emulgeálószer - segít két, általában nem keverhető anyagot összekötni, ami nagyon fontos számos gyártási folyamatban. A poliszorbát 20 naponta több termékben is jól látható, gyakran megtalálható kozmetikumokban, például bőrkrémekben, samponokban, tusfürdőkben, de olyan élelmiszerekben is, mint a fagylalt vagy a sütemények.
Annak ellenére, hogy a Poliszorbát 20 kémiai nevén ismerjük, ezt az anyagot a tökfőzelék, a tökfélék vagy a nyári tök eszközneveken is ismerik. Ezek a nevek azonban Csehországban kevésbé elterjedtek. A poliszorbát 20 széles körben használt, de egyben szabályozott is - szigorú biztonsági előírásoknak kell megfelelnie, hogy használata biztonságos legyen. Bár egyesek érzékenyek lehetnek a használatára, és irritációval reagálhatnak rá, általában biztonságosnak tartják az élelmiszerekben és kozmetikumokban való felhasználását.