Poliglutaminsav
Egyéb nevek: Poliglutaminsav, PGA
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A poliglutaminsav, más néven PGA egy biológiailag lebomló polimer, amelyet baktériumok állítanak elő. Ez az anyag az L-glutamát aminosavból szintetizálódik, és nagy vízmegkötő képességgel rendelkezik. E tulajdonságának köszönhetően egyre gyakrabban használják a kozmetikai iparban, ahol a hidratáló és öregedésgátló termékek népszerű összetevőjévé válik. A PGA egyedülálló szerkezete lehetővé teszi, hogy a nedvesség mélyen behatoljon a bőrbe, és ott hosszú ideig megmaradjon.
Ezen kívül a poliglutaminsavat az élelmiszeriparban és a mezőgazdaságban is használják. Bizonyos élelmiszerekhez adva segít kiváltani az étvágyat és növeli a tápértéküket. Biológiailag lebomló műanyagként is használják mezőgazdasági célokra. Itt segít csökkenteni a talaj víz- és tápanyagveszteségét. Magas glutaminsavtartalma miatt az orvosi iparban is használják, ahol fájdalomcsillapítóként működik. A poliglutaminsav egyes vakcinák és bioszenzorok előállításának is kulcsfontosságú eleme.