Plankton
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A plankton, más néven ökör- vagy bivalypepe, nem tengeri élőlény, ahogy a neve is sugallja. Valójában nem élő eredetű nyersanyag, konkrétan bikákból vagy ökrökből kivont epe. Ezt a terméket számos ágazatban alkalmazzák, például a gyógyszeriparban, az élelmiszeriparban vagy a kozmetikában, ahol kihasználják a zsírok feloldására való képességét.
A kozmetikában a bivaly epét bőrápoló termékekben használják, különösen a zsíros, pattanásos bőrre. A gyógyszeriparban az emésztést és az epehólyag működését segítő gyógyszerek előállításához használják. Ezenkívül az ökörsert az élelmiszer-előállításban is használják, ahol emulgeálószerként szolgál. Ez azt jelenti, hogy segít összehozni a vizet és a zsírt, amelyek normális esetben elutasítanák egymást. Ennek eredményeként jelentősen hozzájárul az élelmiszerek állagához és stabilitásához. Például jégkrém, majonéz vagy különböző szószok előállításához használják. Összefoglalva, bár állati eredetű termékről van szó, az ökörsav előállítása és felhasználása megfelel az uniós biztonsági és higiéniai előírásoknak és szabványoknak.