Physalis peruviana (perui mochina)
Egyéb nevek: Inka bogyók, physalis, perui egres, inka cseresznye, inka bogyók, arany bogyók, motojobobo embolsado
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A perui mochina (Physalis peruviana), amelyet gyakran inka bogyónak, perui egresnek vagy inka cseresznyének is neveznek, a dél-amerikai Andokban őshonos gyümölcsnövény. Az emberiség évezredek óta termeszti, és ma már az egész világon megtalálható, köszönhetően a szárazsággal szembeni ellenálló képességének és annak, hogy hűvösebb körülmények között is képes növekedni. A perui mochina gyümölcseit papírhüvelyekbe zárják, amelyek megvédik a gyümölcs nyílását a sérüléstől. Maga a gyümölcs halványsárga színű, édes-savanykás íze az eperre vagy az ananászra emlékeztet, és jelentős mennyiségű C-vitamint, rostot és foszfort tartalmaz.
A perui mochin gyümölcsét számos formában használják fel. Leggyakrabban frissen, gyümölcssaláták részeként vagy természetes desszertként fogyasztják. Szárított formában az inka bogyók ízletes és egészséges rágcsálnivalóként vagy müzli és müzli részeként is megtalálhatók. Különleges ízüknek köszönhetően az édesiparban is népszerűek, ahol lekvárok, lekvárok, valamint különféle szószok és szirupok készítéséhez használják őket. A borászatokban pedig borkészítéshez használják fel őket. Az utóbbi években egyre népszerűbbé váltak a nyers ételekben is, ahol turmixokhoz és nyers süteményekhez adják őket. A perui mokka a csokoládéiparban is megtalálható, ahol a gyümölcsöt csokoládéval vonják be, hogy luxus édességeket készítsenek belőle. Bárhogyan is fogyasztjuk tehát, az inka bogyók nemcsak finomak, de egészségesek is.