Phaseolus Angularis
Egyéb nevek: adzuki bab, Vigna angularis
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A Phaseolus angularis, gyakran adzuki babnak vagy Vigna angularisnak is nevezik, a babfélék családjába tartozó évelő, rövid életű növény. Ez a növény Kelet-Ázsiában őshonos, és Japánban és Koreában az egyik legfontosabb babnövénynek számít. Az adzuki bab jellegzetes piros színéről és édes ízéről ismert, és a közönséges babnál kisebb méretéről különböztethető meg.
Az adzuki bab nagyon népszerű Ázsiában, ahol különböző termékek előállítására használják. Egyedi édes ízük, valamint magas fehérje- és rosttartalmuk miatt ideális alapanyag édes paszták és töltelékek készítéséhez, amelyek a japán és koreai konyhában nagyon népszerűek. Olyan népszerű japán desszertek is készülnek belőlük, mint a dorayaki (édes palacsinta adzuki töltelékkel) és a daifuku (rizsgombóc adzuki töltelékkel). Koreában az adzukiból készül a Patbingsu, amely egy hagyományos jégcsemege. Önmagában is fogyasztható, mint klasszikus konyhai alapanyag a babételekhez. Ezenkívül száríthatók és tárolhatók későbbi felhasználásra, vagy különféle lisztek készíthetők belőlük. Az adzuki bab egyes teafajták fő összetevője is, amely állítólagos méregtelenítő hatása miatt népszerű.