Pektin
Egyéb nevek: Pektin, (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,5,6-tetrahidroxi-oxán-2-karbonsav
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A pektin egy természetes poliszacharid, amely a növényi szövetekben a sejtfalakat összekötő "cement" fő összetevője. Ez az összetevő kémiailag (2S,3R,4S,5R,6R)-3,4,5,5,6-tetrahidroxioxán-2-karbonsav néven ismert. A pektin fontos összetevője az élelmiszereinknek, különösen a gélképző képessége miatt. Főleg a citrusfélékben, az almában és más gyümölcsökben található meg, különösen azok héjában és magjában. A növény a pektint sejtfalainak megerősítésére használja, míg a konyhában a termékek sűrítésére és stabilizálására való képessége miatt fontos.
Az iparban és a főzésben a pektint számos termékben használják, különösen az élelmiszeriparban, ahol természetes zselésítő és stabilizáló szerként alkalmazzák. Kulcsszerepet játszik a lekvárok, dzsemek és zselék előállításában, ahol segít a folyadékokat félszilárd vagy szilárd formába alakítani. Használják továbbá a pékárukban az állag javítására és az eltarthatósági idő meghosszabbítására, cukrászárukban az állag javítására, illetve joghurtban és tejtermékekben stabilizátorként. Az élelmiszeriparon kívül a pektin a gyógyszeriparban is megtalálható, ahol hasmenés elleni gyógyszerek vagy probiotikus készítmények alkotórésze. A kozmetikumokban hidratáló és lágyító hatása miatt használják. Felbecsülhetetlen vízmegkötő képességének köszönhetően a pektint az ökológiában is használják, ahol hasznos a mérgező fémekkel szennyezett vízforrások helyreállításában.