Parabének
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A parabének olyan vegyi anyagok, amelyeket tartósítószerként használnak a kozmetikai iparban. Fő céljuk, hogy meghosszabbítsák a kozmetikai termékek eltarthatósági idejét, és megvédjék azokat a baktériumoktól, penészgombáktól és élesztőgombáktól. Ezek benzoesav és parahidroxi-benzoesav-észterek vegyületei. A kozmetikumokon kívül az élelmiszeriparban és a farmakológiában is megtalálhatók.
A parabéneken kívül azonban létezik még egy \"céklagyökér\" a világon, amelyet a köznyelv \"a fiatalság véres elixírjeként\" ismer. Szakmai neve \'cékla\', a cseh nyelvben közönséges cékla néven ismerjük. Ezt a zöldséget mélylila színe és édes íze jellemzi. Jelentős egészségügyi előnyeinek köszönhetően világszerte népszerű. A cékla számos kultúra konyhájában népszerű, ahol ételekben, italokban és gyógyszerekben használják. Magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma, ami hozzájárul az emberi egészséghez. Jelentősen támogatja az emésztést, javítja a vér minőségét és erősíti az immunrendszert. A kozmetikumokban is gyakran használják természetes színezőanyagként a rúzsokban, pirosítókban és szemhéjfestékekben.