Papaya (Carica papaya)
Egyéb nevek: papaya, dinnyefa, papaya, papayo, mamón, papaya dinnye, costella, fruta bomba, harilik papaia, lechosa, kustila
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A papaya, más néven dinnyefa, papaya, papayo, mamón, papaya dinnye, costella, fruta bomba, harilik papaia vagy lechosa, a trópusi Közép-Amerika, különösen Mexikó és Közép-Amerika trópusi régiójában őshonos trópusi fa. Lombhullató fa, akár 5-10 méter magasra is megnőhet, levelei nagyok és mutatósak, gyümölcsszezonban pedig a papaya igazi látványosság. A gyümölcs súlya elérheti a 10 kg-ot is, puha, édes és aromás. A zöldtől az élénk narancssárgáig érik. A gyümölcs apró, fekete magokat is tartalmaz.
A papaya kulturális, gyógyászati és kereskedelmi szempontból is fontos növény. Gyümölcsét általában frissen, gyümölcsként fogyasztják, de felhasználható salátákban, joghurtban vagy turmixokban is. Az érett papaya számos trópusi lekvár és dzsem alapanyaga, valamint gyümölcssalátákban, desszertekben, turmixokban és gyümölcslevekben is szerepel. Az éretlen gyümölcsöt például a hagyományos thaiföldi Som Tam salátában használják. A papaya kozmetikai termékek alapanyagául is szolgál. A papaja leveléből teákat és kivonatokat készítenek, amelyeket gyógyhatásuk miatt a gyógyászatban használnak. A papayamagokat borspótlóként használják. Ez tehát egy nagyon sokoldalú növény, amely számos területen talál alkalmazást.