Padlizsánburgonya (Solanum tuberosum)
Egyéb nevek: burgonya, burgonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A padlizsánburgonya (Solanum tuberosum) a világ egyik legfontosabb termesztett és fogyasztott növénye. Gyakran közönséges burgonyaként vagy egyszerűen csak burgonyaként emlegetik, ezt a növényt a világ egyik legfontosabb élelmiszerforrásaként tartják számon, évente több tonna burgonyát termesztenek világszerte. A növényt számos országban termesztik, köszönhetően annak, hogy képes alkalmazkodni a különböző körülményekhez és talajokhoz, gumói pedig sokféleképpen felhasználhatók az élelmiszeriparban.
A burgonyát általában sütve, főzve, sütve vagy grillezve fogyasztják, és levesek, pörköltek vagy saláták összetevőjeként is felhasználható. Emberi fogyasztásra lisztet, keményítőt, búzadarát vagy tésztát is készítenek belőle. A burgonyából alkoholos italokat, például vodkát vagy bizonyos sörtípusokat is készítenek. Az ipari termelés szintén fontos felhasználási terület, különösen a burgonyachips, a sült krumpli és más különféle burgonyasziromok előállítása során. Magas keményítőtartalma miatt a burgonyát a papír- és textiliparban is felhasználják. Végül nem szabad megfeledkezni a burgonyás palacsintáról, a gombócokról és a különböző országok egyéb nemzeti specialitásairól, amelyek a burgonyát alapanyagként használják.