Padlizsán (Solanum melongena)
Egyéb nevek: Padlizsán
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A padlizsán, közismert nevén padlizsán, világszerte nagyon népszerű zöldség. Ázsiából származik, ahol évezredek óta termesztik. Ezt a gyönyörű növényfajt sötétlila termése jellemzi, amely alakja és mérete a kis kerekektől a hosszú, hengeres termésekig változhat. A padlizsán kiváló rost-, B1-vitamin- és rézforrás. Emellett jó forrása a mangánnak, a B6-vitaminnak, a niacinnak, a káliumnak, a folsavnak és a K-vitaminnak.
A padlizsánt a világ számos konyhájában használják. Lehet sütni, grillezni, sütni, párolni, vagy különböző hozzávalókkal tölteni, és számos hagyományos étel fontos részét képezi. Olaszországban a moussaka és a parmigiana di melanzane egyik fő összetevője, Franciaországban a ratatouille alapanyaga, Törökországban pedig az imam bayildi fő összetevője. Számos keleti ételben is felhasználható, beleértve a thaiföldi és indiai ételeket is. A padlizsánt gyakran használják vegetáriánus hamburgerek vagy steakek alapanyagaként is. Az ételek mellett bizonyos mártások és italok, például a hagyományos grúz borjomi nevű ital előállításához is használják.