Oregano (Origanum vulgare)
Egyéb nevek: Közönséges orbáncfű
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az oregánó, más néven közönséges oregánó a siketfűfélék családjába tartozó, rózsaszín és lila árnyalatú virágokkal rendelkező évelő fűszernövény. Ez az ősi növény a Földközi-tenger vidékén őshonos, ahol vadon nő a hegyek lábánál, és a helyi étrend nélkülözhetetlen részének tekintik. Jellegzetes aromája és íze miatt népszerű fűszer, és a kulináris felhasználásán kívül számos gyógyászati tulajdonsággal is rendelkezik. Különösen ismert gyulladáscsökkentő, antimikrobiális és antioxidáns tulajdonságairól.
Az oregánóban található karvacrol nevű vegyület nagyon hatékonyan védekezik a baktériumok ellen, és támogatja az emésztőrendszer egészségét is. Nemcsak a főzéshez, hanem kozmetikai termékek és gyógyszerek előállításához is használják. A főzésben az oregánót leginkább az olasz és a görög konyhában használják, különösen a pizzában, a tésztában vagy a szószokban. Célszerű azonban főzés után hozzáadni az ételekhez, mivel a hosszú főzés során veszít az aromájából. A kozmetikumokban az oregánót antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt használják, például tusfürdőkben, samponokban és bőrkrémekben. A gyógyászatban az oregánóból illóolajat állítanak elő, amelyet a megfázás és fejfájás kezelésétől kezdve a gyulladáscsökkentő terápiáig sokféleképpen használnak.