Oleanolsav (Oleanolsav)
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az olajsav, más néven tejsav, egy triterpenoid vegyület, amely számos növényben megtalálható. Ez a sav főként az olajbogyóban, a körtében, az almában, a szilvában és sok más gyümölcsben található meg. Az oleanolsav elsősorban gyógyászati és terápiás tulajdonságai miatt népszerű. Tudományos vizsgálatok kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő, hepatoprotektív, antidiabetikus és antikarcinogén tulajdonságokkal rendelkezik. Az is ismert, hogy a vér koleszterinszintjének csökkentésével elősegítheti a szív egészségét.
Az oleanolsavat széles körben használják különféle termékekben. A gyógyszeriparban széles körben használják különböző betegségek, például a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, a gyulladások és a rák kezelésére szolgáló gyógyszerek előállításához. Gyulladáscsökkentő tulajdonságai miatt a kozmetikai iparban is használják, különösen az érzékeny vagy pattanásos bőrre tervezett termékekben. Ezenkívül az oleanolsavat étrend-kiegészítők összetevőjeként használják a szív és a máj egészségének elősegítésére. A hagyományos kínai orvoslásban is nagyon népszerű, ahol különböző egészségügyi problémák gyógynövényként használják.