Olajsav
Egyéb nevek: Olajsav
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
Az olajsav, más néven olajsav, egy egyszeresen telítetlen zsírsav, amely számos növényben és állati szervezetben megtalálható. Az emberi táplálkozás egyik legfontosabb zsiradékának számít, és elsősorban az olívaolajban, az avokádóban, a makadámiadióban és számos más élelmiszerben található meg. Az ezt az értékes kincset hordozó boltozat az olívaolaj, amely akár 83% olajsavat is tartalmazhat. Az olajsav számos, az élelmiszer-, gyógyszer- és kozmetikai iparban használt olajban is megtalálható.
A kozmetikai iparban az olajsav az emollient, azaz a hidratáló tulajdonságai miatt értékes. Ezért széles körben használják szappanokban, krémekben, samponokban, ajakbalzsamokban és arcmaszkokba. Tulajdonságainak köszönhetően hozzájárul a bőr hidratálásához és elősegíti a bőr regenerálódását. Az élelmiszeriparban az olajsavat főként az élelmiszerek eltarthatóságát növelő és ízét javító képessége miatt használják. Az olajsavat tartalmazó élelmiszerek közé tartoznak például a pékáruk, a különféle csokoládék és egyéb édességek.