Neroli (Citrus aurantium var. amara virágolaj)
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A neroli, tudományos nevén Citrus aurantium var. amara virágolaj a keserűnarancs virágából nyert olaj. Ez az illatolaj egy 17. századi olasz hercegnőről, Anne Marie Orsini de Nerola-ról kapta a nevét, aki közismerten kedvenc parfümjeként használta. A neroli intenzív, édes, virágos illatú, és elsősorban a parfümiparban népszerű, de a kozmetikumokban vagy az aromaterápiában is felhasználásra kerül. Nem helyes azonban a nerolit a riboflavin-nátrium-foszfáttal azonosítani, mivel két különböző anyagról van szó.
A nerolit regeneráló tulajdonságai miatt gyakran használják bőrápolási termékekben. Segít javítani a bőr rugalmasságát és minőségét, ezért nem ritka, hogy arcszérumokban, ránctalanító krémekben vagy testolajokban találjuk. Az aromaterápiában a nerolit nyugtató és pihentető hatása miatt használják, így megjelenhet a stressz csökkentésére vagy az alvás elősegítésére tervezett termékekben. Csodálatosan kombinálható más illóolajokkal, például levendulával, jázminnal vagy szantálfával.
A riboflavin-nátrium-foszfát, más néven B2-vitamin egy teljesen más típusú anyag. Főleg a gyógyszeriparban és az étrend-kiegészítőkben használják B2-vitamin forrásként. Fő funkciója a növekedés elősegítése, a bőr, a haj és a köröm jó állapota, valamint a szervezetben a normál vasanyagcsere fenntartása. Tehát míg a Neroli egy tisztán természetes illóolaj, addig a nátrium-riboflavin-foszfát egy szerves vegyület, teljesen más felhasználási módokkal és tulajdonságokkal.