Nátrium-taloglavát
Egyéb nevek: nátrium faggyú
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-talowát, más néven nátrium-faggyú, állati zsír, különösen marhafaggyú és nátrium-hidroxid (lúg néven is ismert) reakciójával előállított szappanosított termék. Ezt a keveréket ezután szilárd minőségűvé lehet feldolgozni. Az iparban a nátriumfaggyút leginkább tisztító és hidratáló tulajdonságai miatt használják, így széles körben elterjedt a kozmetikai iparban, de más területeken is.
A nátrium-talajsavat leggyakrabban szappanok gyártásánál használják, mivel képes eltávolítani a szennyeződéseket és a zsírt a bőrről és a hajról. Enyhe habképző tulajdonságai alkalmassá teszik az érzékenyebb bőrre. A szappanokon kívül a nátrium-talowátot samponokban, kondicionálókban, fürdőhabokban és tisztítószerekben is használják. A nátriumfaggyút az iparban is használják ömlesztett szappanok, mosópaszták, valamint textíliák és különböző felületek tisztítására szolgáló tisztítószerek előállítására. Mivel állati zsírokból származó termékről van szó, használata ellentmondásos, különösen a vegán vagy kegyetlenségtől mentes termékeket preferáló fogyasztók körében. A kozmetikai ipar fenntarthatóságának és környezetbarátságának részeként az elmúlt években megfigyelhető volt az a tendencia, hogy a nátrium-taloglavátot más, növényi alapú alternatívákkal helyettesítik.