Nátrium-sztearoil-laktilát
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A nátrium-sztearoil-laktilát, más néven nátriumsó, Alysine, Ardall vagy Natrium-szalicilát az élelmiszeriparban gyakran használt adalékanyag. Ezt az anyagot kémiailag tejsavból és sztearinsavból állítják elő. Emulgeáló és stabilizáló tulajdonságairól ismert, amelyek segítenek fenntartani az élelmiszerek minőségét, ellenállnak a penésznek és meghosszabbítják az eltarthatósági időt. A nátrium-sztearoil-laktilát fehér vagy világossárga színű por, amely nem feltűnő ízzel rendelkezik, ezért számos különböző élelmiszerben használható adalékanyag.
A nátrium-sztearoil-laktilátot leggyakrabban a sütőiparban használják, különösen a kenyér- és süteménytésztában, de instant italokban, instant kakaóban és instant kávéban is. Ez az összetevő hozzájárul a végtermék jobb állagához, textúrájához és ízéhez. Az édességgyártásban ez az adalékanyag megakadályozta a törékeny kristályok kialakulását és elősegítette a termékek oldhatóságát. Az édességekben a nátrium-sztearoil-laktilátot emulgeálószerként használják, ami növeli a termék minőségét és vonzerejét. Az élelmiszeriparon kívül azonban a kozmetikai iparban is használják, ahol emulgeálószerként és stabilizátorként szolgál számos termékben, például krémekben, samponokban és más testápolási termékekben.