Nátrium riboflavin-foszfát
Egyéb nevek: Riboflavin-nátrium-foszfát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-riboflavin-foszfát, más néven nátrium-riboflavin-foszfát a B2-vitamin egyik formája. Ez egy nem szabályozott tápanyag-adalékanyag, amely számos potenciális egészségügyi előnnyel rendelkezik. A B2-vitamin fontos táplálkozási tényező a szervezet általános egészségének fenntartásában, a test növekedésének elősegítésében, a vörösvérsejtek termelődésének lehetővé tételében és a szem egészségének támogatásában. Sója miatt a riboflavin-nátrium-foszfát jobban oldódik vízben, és könnyebben hozzáférhető a szervezet számára.
A nátrium-riboflavin-foszfát főként az élelmiszeriparban, az orvosi ágazatban és a kozmetikumokban található meg. Az élelmiszeriparban a nátrium-riboflavin-foszfátot E 101a kódú élelmiszer-színezékként, valamint táplálkozási értéke miatt étrend-kiegészítőként használják. Ezért gyakran jelen van a vitamintablettákban, energiaitalokban, gabonafélékben és sok más termékben. Különösen népszerű ételszínezékként, amely az ételeknek sárga-narancs színt kölcsönöz. Az orvosi ágazat a riboflavin-nátrium-foszfátot a B2-vitaminhiány és annak olyan tüneteinek kezelésére használja, mint a száj, az ajkak, a nyelv és a torok. A kozmetikai iparban egyre népszerűbb összetevője a bőrápoló krémeknek és szérumoknak, mivel segít fenntartani a bőr egészségét.