Nátrium-propionát
Egyéb nevek: Nátrium-propionát, E 281
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A nátrium-propionát vagy nátrium-propionát, más néven E 281, olyan élelmiszer-adalékanyag, amelyet propionsav és nátrium reakciójával állítanak elő. Ez egy fehér, kristályos, szag és íz nélküli anyag. Fő funkciója, hogy tartósítószerként megakadályozza a penész és a baktériumok elszaporodását az élelmiszerekben. E tulajdonsága miatt széles körben használják az élelmiszerek előállítása során, különösen azoknál, amelyeknek hosszabb eltarthatósági időre van szükségük hűtés nélkül.
Tartósító képességei miatt a nátrium-propionát gyakran jelen van a különböző típusú pékárukban és sütőipari termékekben, például zsemlében, kenyérben, süteményekben és másokban. Feldolgozott sajtokban, kolbászokban és más húskészítményekben is használják. Egyéb alkalmazások közé tartoznak a zöldség- és gyümölcskonzervek. Bár mesterséges adalékanyagról van szó, emberi fogyasztás szempontjából biztonságosnak tekinthető, feltéve természetesen, hogy betartják az ajánlott napi adagot. A nátrium-propionátot tartalmazó termékek fogyasztása azonban allergiás reakciókat okozhat azoknál, akik érzékenyek erre az anyagra.