Nátrium-propilparabén
Egyéb nevek: 4-hidroxi-benzoesav-propilészter nátriumsó, E 216, propilparahidroxi-benzoát
Harm score: 4 (Enyhén káros kémia)
A 4-hidroxi-benzoesav nátrium-propilészter sója, rövidítve nátrium-propilparaben, más néven E 216, a tartósítószerek csoportjába tartozik. Az élelmiszeriparban az élelmiszerek eltarthatósági idejének növelésére használják, és világszerte széles körben elterjedt az ipari termelésben. Tulajdonságainak köszönhetően megakadályozza a baktériumok, penészgombák és élesztőgombák fejlődését, amelyek megronthatják az élelmiszert. A propil-parahidroxi-benzoát enyhén kesernyés ízű és vízben oldódó, mini ez az anyag általában jelen van számos olyan élelmiszertermékben, ahol hosszabb tárolási idő várható.
Az élelmiszeriparban a nátrium-propilparabént gyakran használják adalékanyagként pékárukban, jégkrémekben, egyes sajtfajtákban, szárított halakban, gyümölcsökben, zöldségekben vagy kolbászokban. Leggyakrabban azonban kozmetikai és gyógyszeripari termékekben található meg. Ezt a tartósítószert különféle kozmetikai krémekhez, samponokhoz, kondicionálókhoz, tusfürdőkhöz, olajokhoz, szappanokhoz, rúzsokhoz és higiéniai termékekhez adják. Ezekben az esetekben antibakteriális és gombaellenes tulajdonságai miatt használják. A gyógyszerkészítményekben olyan elem, amely segít steril állapotban tartani a gyógyszereket, és növeli azok eltarthatósági idejét. Egyes bébiételek összetevője is, azonban ajánlatos ellenőrizni a szintjét, különösen érzékeny egyéneknél, akiknél allergiás reakciót mutathat.