Nátrium-malát
Egyéb nevek: nátrium-malát, E350
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-malát, néha nátrium-malát vagy E350 néven is emlegetik, széles körben használt élelmiszer-adalékanyag. Ez egy olyan anyag, amely az almasav sóiból származik. Ez a sav számos gyümölcsben, például az almában is jelen van, innen ered az anyag neve. A nátrium-malátot az élelmiszeriparban elsősorban savasságszabályozóként, de stabilizátorként vagy emulgeálószerként is használják.
Milyen termékekhez adnak gyakran nátrium-malátot? Különböző pékárukban találjuk, ahol segít javítani a tészta állagát. Gyakran adják italokhoz is, ahol savtartalom-szabályozóként működik, ezáltal javítva az elfogyasztott ital ízét. Az E350 különböző konzervekben is megtalálható, ahol meghosszabbítja az eltarthatósági időt. A nátrium-malátot cukrászati termékekhez, fagylaltokhoz, lekvárokhoz, zselés édességekhez és sok más élelmiszerhez is hozzáadják. Bár ez az anyag természetes módon számos gyümölcsben jelen van, és fogyasztása általában biztonságosnak tekinthető, egyeseknél az egyéni intolerancia vagy allergia mellékhatásokat okozhat. Ezért mindig fontos, hogy gondosan olvassuk el az elfogyasztott élelmiszerek összetevőit.