Nátrium-klorid
Egyéb nevek: só, konyhasó, asztali só, konyhasó, himalájai só, kősó, tengeri só, nátrium-klorid
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A nátrium-klorid az általánosan só néven ismert anyag kémiai neve. A só az emberiség által keresett egyik legfontosabb és legrégebbi elsődleges nyersanyag. További elnevezései lehetnek asztali só, konyhasó, himalájai só, kősó, tengeri só vagy nátrium-klorid. Mindezek az elnevezések a só különböző formáit és felhasználási módjait takarják, de mind a só alapformájából, a nátrium-kloridból származnak. Kémiai képlete NaCl, és ionos vegyület. A só alapvetően kocka alakú kristályokat alkot, amelyek nagy mechanikai ellenállóképességük és alacsony reakcióképességük miatt alkalmasak fogyasztásra.
A sót, bármilyen formában, különböző termékekben és iparágakban használják. Az élelmiszeriparban nélkülözhetetlen összetevő, ahol ízesítő és tartósítószerként használják. Ez az asztali só, amelyet mindenki ismer. A tengeri só, amely ásványi anyagokban és nyomelemekben gazdag, népszerű a kozmetikumokban. A himalájai rózsaszín só gyógyító tulajdonságairól ismert, és népszerű a wellnessben és a gyógyfürdőkben. A kősót az iparban is használják, például a téli útszórásban. A nátrium-klorid számos vegyi anyag, a klór és a nátrium-hidroxid előállításának fő nyersanyaga is. A só minden egyes formájának tehát megvan a maga sajátos felhasználási módja és jelentősége az ember számára.