Nátrium-karboximetil-cellulóz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-karboximetil-cellulóz, más néven kálium-karbonát, kálium-karbonát, kálium-karbonát, kálium vagy E501, egy olyan vegyi anyag, amelyet széles körben használnak az élelmiszeriparban. Ez konkrétan egyfajta karbonát, a szénsav sója, amely a természetben az ásványi anyagokban található meg. A nátrium-karboximetil-cellulózt káliumkarbonátként is emlegetik, ami a szénsav és a kálium sóinak régi neve. Mivel azonos az E501-gyel, megtalálható az élelmiszerek csomagolásán az összetevők listáján.
Az élelmiszeripar ezután a nátrium-karboximetil-cellulózt savasságszabályozóként és stabilizátorként használja. Felhasználása nagyon gyakori, például a sütőiparban, ahol a kovászos kovászok és sütőporok része. E501-ként azonban számos más élelmiszerben is megtalálható, például kekszekben, csokoládéban, joghurtban és italokban. A nátrium-karboximetil-cellulóz kiváló sűrítőanyag, és jelentős hatással van ezeknek a termékeknek az állagára és stabilitására. Jelenléte ezért különösen fontos az értékesítésre szánt félkész és fogyasztásra kész élelmiszerek gyártása során.