Nátrium-glutamát
Egyéb nevek: MSG, mononátrium-glutamát, E621
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A mononátrium-glutamát, közismert nevén MSG vagy E621, egy színtelen kristályos por, amelynek íze édes vagy sós. Ezt az anyagot kukoricából és répacukorból szintetizálják, és az egyik legszélesebb körben használt ízesítőanyag a világon. Egyike az úgynevezett ízfokozóknak, vagyis olyan anyagoknak, amelyek felerősítik az élelmiszerekben lévő más összetevők ízesítő hatását. A mononátrium-glutamát az emberi szervezetben is nagy mennyiségben van jelen, és fő funkciója az idegi jelek továbbítása.
Az MSG, mononátrium-glutamát vagy E621, rengeteg termékben megtalálható. Leggyakrabban olyan csomagolt élelmiszerekhez adják hozzá, mint a készételek, konzervek, instant levesek, szószok, húskészítmények, kolbászok, zöldségkonzervek, sajtok és sok más. Ezenkívül széles körben használják az ázsiai konyhában is, ahol különböző szószokhoz, levesekhez vagy tésztákhoz adják. Bár a mononátrium-glutamátot az Európai Unió és a Codex Alimentarius nemzetközi kódexe biztonságosnak minősíti a fogyasztás szempontjából, mégis gyakoriak a viták a lehetséges negatív egészségügyi hatásairól. Egyesek érzékenyen reagálhatnak a mononátrium-glutamátra, ami például fejfájást, asztmás rohamokat, orr- vagy torokirritációt és egyebeket okozhat. Ezért a gyártók feladata, hogy a termékek csomagolásán feltüntessék a mononátrium-glutamát jelenlétét.