Nátrium-glükonát
Egyéb nevek: Nátrium-glükonát, E576
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-glükonát egy szerves vegyület, amely a legtöbb termékben megtalálható, amelyet nap mint nap fogyasztunk. Ez az E576 néven is emlegetett anyag cukor erjedésével keletkezik, és fehér vagy halványsárga színű, enyhén sós ízű kristályos por formájában jelenik meg. A glükonsav sójáról van szó, amely a természetben olyan gyümölcsökben fordul elő, mint a bogyós gyümölcsök vagy a citrusfélék. Az emberekben ez a sav a bél mikroflórájában található meg.
A nátrium-glükonátot gyakran használják az élelmiszeriparban tartósítószerként és stabilizátorként. Sóként adják az élelmiszerekhez az íz javítása és az eltarthatósági idő meghosszabbítása érdekében. A kozmetikai iparban humektánsként is használják, azaz olyan anyagként, amely megakadályozza a kozmetikai termékek kiszáradását. Különböző tisztítószerek aktív összetevője is. Biztonságos anyag, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az emberi egészségre ártalmatlannak minősítette. Mindazonáltal ügyelni kell arra, hogy a nátrium-glükonátot ésszerű mennyiségben fogyasszuk, mint minden más adalékanyag esetében.
Az Nátrium-glükonát a következő termékekben található meg

Zuhanyzselé / sampon 2in1 MEN 150 ml BIO
A termék részletei
Mosogatógép tabletták (25 db) 500 g
A termék részletei
Bőrkrém MEN 75 ml BIO
A termék részletei
Azonnali tisztító arcmaszk 75 ml BIO
A termék részletei
Azonnali tápláló arcmaszk 75 ml BIO
A termék részletei