Nátrium-eritorbát
Egyéb nevek: E316, nátrium-eritorbát, nátrium-izoaszkorbát
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A nátrium-eritorbát, más néven E316, nátrium-eritorbát vagy nátrium-izoaszkorbát az élelmiszeriparban használt népszerű adalékanyag. Ez egy fehér vagy törtfehér kristályos anyag, amelynek szinte ellenállhatatlan íze van. Az élelmiszeriparban betöltött szerepe a frissesség megőrzésétől az élelmiszerek ízének fokozásáig terjed. Az E316 antioxidáns, ami azt jelenti, hogy lassítja vagy megakadályozza a sejtkárosodáshoz vezető káros oxidációt. A nátrium-eritorbát egészségesebb alternatívája a hagyományos tartósítószereknek, mivel nem tartalmaz kémiai összetevőket.
A nátrium-eritorbátot sokat használják az élelmiszeriparban, különösen húskészítményekben, például felvágottakban, konzervekben és fagyasztott élelmiszerekben. A baktériumok növekedését gátló és a húsból történő gyors nitrogénkiválasztást elősegítő képessége ideális választássá teszi a kolbászkészítők számára. Az E316 javítja a hús színét és ízét is, vonzó megjelenést és ízt kölcsönözve a végterméknek. A nátrium-eritorbátot italokban, például energiaitalokban és üdítőitalokban is használják, ahol segít megőrizni a friss és stabil ízt. Az E316-ot tartalmazó egyéb élelmiszerek közé tartoznak a gyümölcs- és zöldségkonzervek, a készételek és a snack-ételek.