facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Nátrium-aszkorbát

Egyéb nevek: Nátrium-aszkorbát, E301, Nátrium (2R)-2-[(1S)-1,2-dihidroxietil]-4-hidroxi-5-oxo-2H-furan-3-olát

Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)


A nátrium-aszkorbát, más néven nátrium-aszkorbát, E301 vagy nátrium (2R)-2-[(1S)-1,2-dihidroxietil]-4-hidroxi-5-oxo-2H-furan-3-olát a C-vitamin egyik sóformája. Fehér vagy halványsárga színű por, amely vízben oldódik. Nagy stabilitás és kiváló antioxidáns aktivitás jellemzi. Az aszkorbinsav és nátrium-bikarbonát keverésével állítják elő. Az élelmiszeriparban tartósítószerként és antioxidánsként használt anyag.

A nátrium-aszkorbátot leggyakrabban a húskészítmények eltarthatóságának növelésére használják, ahol színstabilizátorként működik és meghosszabbítja az eltarthatósági időt. Az élelmiszerek széles skáláján megtalálható azonban, többek között gyümölcslevekben, zöldségkonzervekben, desszertekben, kompótokban, lekvárokban, italokban, jégkrémekben, egyes tejtermékekben és pékárukban. Egyes étrend-kiegészítőkben is előkelő helyet foglal el, ahol kihasználják magas biológiai hozzáférhetőségét és immunrendszert támogató képességét. Széleskörű használata ellenére azonban ügyelni kell arra, hogy ésszerű mennyiségben fogyasszuk, mivel a túlzott fogyasztás olyan káros hatásokhoz vezethet, mint például a hasmenés.

Az Nátrium-aszkorbát a következő termékekben található meg

Kategória
Top