facebook
A 12:00 óra előtt leadott megrendeléseket azonnal feladjuk. | Ingyenes szállítás 80 EUR

Napraforgó csicsóka (Helianthus tuberosus)

Egyéb nevek: csicsóka, csicsóka, zsidó burgonya, napraforgó, napraforgó

Harm score: 1 (Természetes anyagok)


A csicsóka, más néven Helianthus tuberosus, csicsóka, napraforgó, napgyökér vagy akár zsidó burgonya, egy fontos és gyakran figyelmen kívül hagyott, Észak-Amerikában őshonos növény. A népszerű dísznapraforgó kevésbé ismert rokona különösen a föld alatti gumói miatt értékes, amelyek fontos forrása az inulinnak, egy különleges rosttípusnak, amelyet az emberi szervezet nem emészt meg, de táplálékul szolgál a bélrendszerünkben élő úgynevezett jó baktériumok számára.

A topinambur, csekély népszerűsége ellenére, számos termékben, különösen az élelmiszeriparban használatos. Gumói főzve enyhén édesek, diós ízűek, így levesek, pürék, saláták készítésére alkalmasak, vagy a burgonyához hasonlóan - sütve, főzve vagy sütve - elkészíthetők. Nyers állapotban a csicsóka zöldségsalátákban is felhasználható. Magas inulintartalma miatt a csicsóka alkalmas cukorbetegek számára, mivel nem emeli meg a vércukorszintet. Élelmiszeripari felhasználásán kívül a csicsókát gyógyászati célokra is használják, például emésztési problémák kezelésére, de kozmetikumokban is alkalmazzák. A gumók etanolt is tartalmaznak, így bioüzemanyag előállítására is használják. Végül, gyönyörű sárga virágainak köszönhetően a csicsóka dekoratív felhasználása miatt is népszerű.

Az Napraforgó csicsóka (Helianthus tuberosus) a következő termékekben található meg

Kondicionáló moringa és napraforgó BIO (150 ml)
Kondicionáló moringa és napraforgó BIO (150 ml)
A termék részletei
Kategória Keresés