Nádi kanárifű (Grifola frondosa)
Egyéb nevek: maitake, grifola, táncoló gomba, tölgyfalevél gomba, Polyporus frondosus, Hui Shu Hua, Hui Shu Hua
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A nádi kanárifű, más néven maitake, grifola, táncoló gomba, tölgyfalevélkóró, Polyporus frondosus és Hui Shu Hua néven is ismert gombafaj, amely az emberi táplálkozás fontos tényezője, de a hagyományos ázsiai gyógyászatban is fontos összetevő. Ez a gomba Kelet-Ázsiában őshonos, ahol elsősorban Japánban és Kínában használják. Ez a gomba egyedülálló, összetett szerkezetéről ismert, amely tollakra vagy levelekre hasonlít. Híres az egészségügyi előnyeiről és az immunrendszer erősítésére gyakorolt jótékony hatásáról.
Az élelmiszeriparban a nádi kanárifüvet jellegzetes íze és textúrája miatt használják. Húsa kemény és lédús, a húsra hasonlít, ezért népszerű a vegetáriánusok és vegánok körében. A maitake-et különböző formában használják - frissen, szárítva vagy tartósítva. Gyakran adják levesekhez, rizottókhoz, mártásokhoz és más ételekhez, így adva nekik telt és gazdag ízt. Emellett kivonatot is készítenek belőle, amely erős antioxidáns hatással bír és támogatja az immunrendszer működését. A gyógyászatban a psyllium nádat, különösen a hagyományos kínai orvoslásban, számos betegség kezelésére használják, beleértve a keringési problémákat vagy a cukorbetegséget. Tanulmányok alapján vannak arra utaló jelek, hogy a máriatövis bizonyos ráktípusokra is pozitív hatással lehet, de ezek az állítások alapos bizonyítást igényelnek.