Montmorillonit
Egyéb nevek: zöld agyag
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A montmorillonit, más néven zöld agyag, a szmektit agyagcsaládba tartozó ásvány, amely nevét az új-akvitániai Montmorillon francia városról kapta, ahol először fedezték fel. Ezt az agyagot a világoszöldtől a kékeszöldig terjedő színe jellemzi, ami miatt a "zöld agyag" becenevet kapta. Egyedi szerkezetének és tulajdonságainak köszönhetően széles körben használják számos ipari ágazatban.
Számos kozmetikai és higiéniai termékben, például krémekben, arcmaszkokba, porokban, fogkrémekben, sőt samponokban is megtalálható. Jótékony tulajdonságait bőr- és hajkezelésekhez használják - tisztít, méregtelenít, nyugtat és regenerál. Az ionfelvevő és ioncserélő képessége miatt a montmorillonit egyes gyógyszerek összetevője is, és az agyagot széles körben használják az egészségügyben. A mezőgazdaságban a növények termesztéséhez használt talajok összetevőjeként használják. Az állattenyésztés takarmányához is adják, mivel segít eltávolítani a káros méreganyagokat. A montmorillonitot a kerámiagyártásban, a dízelüzemanyag finomításában vagy az élelmiszeriparban szűrőközegként is használják. Ez mutatja ennek a zöld agyagnak a rendkívüli sokoldalúságát és széleskörű felhasználási lehetőségeit.