Mogyoró (Corylus avellana)
Egyéb nevek: mogyoró
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A mogyoró (Corylus avellana), más néven mogyoró, Európában és Nyugat-Ázsiában őshonos fafaj. A mogyoró akár 6 méter magas cserje, amely gömb alakú, lombhullató gyümölcsöket termel, amelyek hosszúkás, szárnyas diócsoportba tömörülnek. A mogyoró szabálytalanul, de bőségesen terem, különösen vadon. Elsősorban a nyár második felében és kora ősszel hoz termést.
A mogyoró, más néven mogyoró vagy mogyoró, a gasztronómia világában igen elismert és használt gyümölcs. Számos kulináris alkotás és termék, például csokoládék, diópaszták, sütemények, fagylaltok, müzlik és rágcsálnivalók kedvelt összetevője. Enyhe, enyhén édes és vajas ízük teszi őket ilyen népszerűvé. Mogyoróolaj is készül belőle, amely jellegzetes íze és aromája miatt népszerű, és a konyhában saláták, mártások és egyéb ételek készítéséhez használják. A mogyoró az egészségügyi előnyeiről is ismert, mivel magas arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat, vitaminokat és ásványi anyagokat, és így hozzájárul a szív és az érrendszer egészségének megőrzéséhez. Végül meg kell említenünk a nagyon népszerű Nutella nevű terméket is, amelynek egyik fő összetevője a mogyoró.