Mocsári tücsök (Oxycoccus palustris)
Egyéb nevek: Sarkvidéki áfonya, szibériai áfonya
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az Oxycoccus palustris, más néven sarkvidéki vagy szibériai tőzegáfonya a tőzegáfonyafélék családjába tartozó növény. Az északi félteke hideg régióiban, különösen Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában őshonos. Első pillantásra összetéveszthető a nagy gyümölcsű áfonyával, a valódi áfonyával vagy az amerikai áfonyával megjelenése és íze miatt, de elsősorban a termőhelye és a növekedéséhez szükséges nagyon speciális körülmények miatt különbözik tőlük. Ezek közé a feltételek közé tartozik különösen a tőzeglápokra és lápokra jellemző nedves, savanyú és hűvös környezet.
Az iszapkarvaly ősszel érő termései kicsik, kerekek és intenzív vörös színűek. Elsősorban gyümölcslevek, lekvárok, zselék, kompótok, borok készítésére vagy sütőipari alapanyagként használják fel. A hagyományos karácsonyi ételek gyakori összetevője is, ahol húsok kísérőjeként szolgálják fel. Az áfonyalé különösen népszerű Észak-Amerikában, ahol húgyúti fertőzések megelőzésére fogyasztják. Ezenkívül a kozmetikumokban is használják antioxidáns tulajdonságai miatt. A sárgamuskotály betakarítása nehézkes, és a növény érzékenysége miatt gyakran kézzel végzik. Gyümölcsei azonban nagyra értékeltek egyedi, jellegzetes édes-savanykás ízprofiljuk, valamint vitaminokban és ásványi anyagokban, különösen C- és K-vitaminban való gazdagságuk miatt.