Mirtusz (Myrtus communis)
Egyéb nevek: Myrtus communis
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A közönséges mirtusz, más néven Myrtus Communis, a Földközi-tenger vidékén, Délnyugat-Ázsiában és Észak-Afrikában őshonos örökzöld cserje. A mirtusz jellegzetességei a fényes, hosszúkás, intenzív sötétzöld színű levelek és a nyáron megjelenő apró, fehér vagy rózsaszínű virágok. A termések a kéktől a liláig terjedő bogyók. A közönséges mirtusz meleg éghajlatot igényel a növekedéshez, és szereti a teljes napfényt. Mindazonáltal ez a növény hűvösebb körülmények között is termeszthető, ha olyan helyre kerül, ahol sok fény éri, és télen nem fagy.
A mirtuszt a kozmetikai iparban, valamint a gasztronómiában és a gyógyászatban használják. A mirtuszkivonatokat gyakran megtaláljuk a kozmetikai termékekben, különösen a haj- és bőrápolásban, mivel a mirtuszkivonatok jó illatúak, valamint fertőtlenítő, összehúzó és erősítő tulajdonságokkal rendelkeznek. A mirtusz rendszeres használata javíthatja a bőr és a haj állapotát, megelőzheti a pattanásokat és a korpásodást, valamint javíthatja az érzékeny és problémás bőr állapotát. A konyhában a mirtusz virágait és gyümölcseit lekvárok, likőrök készítéséhez vagy fűszerként használják. Az orvosok nagyra értékelik a mirtusz antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatását. Légzőszervi és bőrbetegségek, emésztési zavarok és megfázás kezelésére használják. A mirtusz illóolajat is termel, amelyet az aromaterápiában használnak.