Mikrokristályos cellulóz
Egyéb nevek: Mikrokristályos cellulóz
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A mikrokristályos cellulóz, más néven MCC a cellulóz egy olyan formája, amelyet széles körben használnak töltőanyagként, kötőanyagként és csomósodásgátlóként a gyógyszeripari alkalmazásokban. Ez egy nagy tisztaságú, szervetlen anyag, amelyet fából vonnak ki, és amely biológiailag lebomló és nem mérgező. Egyedülálló tulajdonságai, mint például a nagy kémiai stabilitás, semleges íz és szag, valamint a nedvességfelvevő képesség, számos iparágban ideális felhasználási területté teszik.
A gyógyszeriparon kívül a mikrokristályos cellulózt az élelmiszer-, a kozmetikai és a papíriparban is használják. Az élelmiszer-előállításban gyakran használják sűrítőszerként, stabilizátorként vagy konzisztenciajavítóként. Például joghurt, fagylalt, szószok, levesek és pékáruk előállítása során a mikrokristályos cellulóz segít fenntartani a megfelelő állagot. A kozmetikai iparban a nedvességfelvevő képessége miatt használják, így javítva a termékek állagát és stabilitását a kozmetikai termékek széles skáláján, például krémek, arcmaszkok és sminkek esetében. A papíriparban a mikrokristályos cellulózt a papírgyártás során használják a rostok jobb eloszlása érdekében, így erősebb és tartósabb anyagot alkotnak.