Méz
Egyéb nevek: mel
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A méz, más néven mel, egy édes, viszkózus anyag, amelyet a méhek a növények nektárjából állítanak elő. A méz számos házi recept és kedvenc étel összetevője. Egészséges tulajdonságairól ismert, és gyakran használják a cukor természetes alternatívájaként. Bár leginkább a tea széles körben elterjedt összetevőjeként ismert, a mézet számos termékben használják.
A mézet az élelmiszeripar számos területén használják. Nagyon népszerű a sütő- és cukrásztermékekben, ahol más típusú édesítőszereket helyettesít, és egyedi ízt kölcsönöz. A méz számos sütőipari recept, például a mézeskalács kulcsfontosságú összetevője is. Egyes fagylaltok és más desszertek készítéséhez is használják. Ezenkívül a méz gyakran megtalálható a joghurtok, gabonapelyhek, müzlik és müzlik egyes fajtáiban, ahol édes ízvilágot kölcsönöz. A méz egyes mártásokban és pácokban is megtalálható, ahol segít az ízek kiegyensúlyozásában. A kozmetikai iparban a mézet számos bőr- és hajápoló termékben használják, ahol csodálatosan hidratál és táplál. A gyógyászatban a méz antibakteriális hatása miatt értékes, és a gyógyszeriparban is használják, például köhögés elleni szirupokban.