Melamin
Egyéb nevek: 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin
Harm score: 3 (Ártalmatlan vegyi anyagok)
A melamin, más néven 1,3,5-triazin-2,4,6-triamin egy szerves bázis, amely fontos helyet foglal el a vegyiparban. Először 1834-ben szintetizálta Justus von Liebig német kémikus. Létrehozásának célja elsősorban az volt, hogy alternatívát találjon az akkoriban az iparban általánosan használt fehérjékre. A melamin fehér kristályos anyag, amely vízben nem oldódik. Olyan tulajdonságai miatt, mint a magas olvadáspont és a savakkal szembeni ellenállás, gyakran használják számos termék előállításához.
Kivételes tulajdonságai miatt a melamint elsősorban a műanyagiparban használják, ahol ragasztók, bevonatok és gyanták alkotórésze. A melamingyantákat laminált padlóburkolatok vagy munkalapok gyártásánál használják, ahol ellenállást biztosítanak a kopással, hővel és nedvességgel szemben. Egy másik fontos ágazat, ahol a melamint alkalmazzák, az étkészletek gyártása. A melamin étkészlet tartós, könnyen tisztítható és mosogatógépben mosható. A melamin ma már egyes műtrágyákban is megtalálható, ahol nitrogénforrásként szolgál. Ugyanilyen fontos a melamin figyelemre méltó penész- és rothadásállósága, ami nélkülözhetetlenné teszi az olyan termékek gyártásában, mint például a fabevonatok.