meggy (Prunus cerasus)
Egyéb nevek: Fanyar cseresznye
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A cseresznyefa, más néven meggy, a rózsafélék családjába tartozó fafaj. Ez a fa a 4-10 méteres magasságot is elérheti. Levelei elliptikusak vagy tojásdadok, a szélükön fűrészesek. Tavasszal, a lombfakadás előtt, fürtökben fehér virágokat hoz. Termése egy kis gömb alakú fürt, amely fajtától függően édes vagy savanyú. A gyümölcs nagyon népszerű különleges ízprofilja és táplálkozási előnyei miatt.
A cseresznyét széles körben használják az élelmiszeriparban. Az érett cseresznyét frissen fogyasztják, de kompótok, dzsemek, lekvárok, befőttek és más típusú cseresznyekonzervek készítésére is használják. A meggylevek és -szirupok szintén nagyon népszerűek. A meggyfajtákat gyakran használják a pékáruk és cukrászsütemények készítéséhez, ahol különböző tortákba, süteményekbe és más édes ételekbe építik be. A meggyet bizonyos típusú alkoholos italok, különösen borok és likőrök készítéséhez is használják. A gyógyászatban a meggyet különböző szirupok és teák készítéséhez használják, amelyek jótékony hatással vannak az emberi szervezetre.