MCT (közepes láncú trigliceridek) olaj
Egyéb nevek: MCT-olaj, növényi közepes láncú trigliceridek
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
Az MCT-olaj, más néven közepes láncú növényi trigliceridek egy olyan zsírtípus, amely könnyen emészthető a szervezet számára, és számos potenciális egészségügyi előnnyel jár. Ez a telített zsírok egyik típusa, amely megtalálható a kókuszolajban, a pálmaolajban és egyes tejtermékekben. Az MCT-olaj fő előnyei közé tartozik, hogy segíthet a fogyásban azáltal, hogy növeli a telítettséget és elősegíti a hőtermelést (az a folyamat, amelynek során a szervezet kalóriát éget el a testhőmérséklet fenntartása érdekében).
Az MCT-olajat számos termékben használják. Ezek főként élelmiszerek és étrend-kiegészítők. Tulajdonságai miatt gyakran adják fehérjeturmixokhoz, vagy étrend-kiegészítőként szedik sportolók és fizikailag aktív egyének, akiknek növelniük kell a kalóriabevitelüket. Az alacsony szénhidráttartalmú diéták, például a keto-diéta népszerű összetevője is, mivel támogatja a szervezetet a ketonok termelésében, amely egy olyan energiaforrás, amelyet akkor használnak, ha nincs bőséges glükóz. A kozmetikai iparban is széles körben használják, ahol különböző krémekhez és balzsamokhoz adják a bőr hidratálása és táplálása érdekében. Ezenkívül az MCT-olaj steril formáit az orvostudományban egyes táplálkozási keverékek összetevőjeként használják emésztési vagy zsírfelszívódási problémákkal küzdő betegek számára.