Maranta arundinacea (Maranta arundinacea)
Egyéb nevek: nyílgyökér, nyílgyökérnád
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A nyílgyökér, más néven nyílgyökér vagy nyílgyökérnád, Dél-Amerika trópusi területein őshonos növény. Gyógyhatását a bennszülöttek ismertették meg másokkal, akik a nyílgyökeret különböző betegségek kezelésére használták. A növényből erősítő és nyugtató hatású ital nyerhető, amely önmagában vagy növényi vagy állati zsírok hozzáadásával fogyasztható. Ma a nyílgyökeret számos trópusi országban, köztük Afrikában is ültetvényeken termesztik.
Gyógyászati tulajdonságai mellett a nyílgyökeret az élelmiszeriparban is használják. Gumói keményítőt tartalmaznak, amelyet őrölve és szárítva pékáruk, levesek, mártások, fagylaltok, valamint különféle desszertek és édességek összetevőjeként használnak. A legtöbb esetben ez a nyílgyökérkeményítő színtelen és íztelen, így nem befolyásolja a kész étel ízét. Előnye a könnyű emészthetősége és magas tápértéke. A kozmetikai iparban is nagy népszerűségre tett szert, ahol púderek és egyéb bőrápolási termékek összetevőjeként használják. Textúrájának köszönhetően gyengéden kisimítja a bőrt, miközben felszívja a felesleges olajat.