Mannitol
Egyéb nevek: E421
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A mannit egy széles körben használt adalékanyag az élelmiszer- és gyógyszeriparban, az E421 kóddal is ismert. A mannit egy természetes anyag, amely számos természetes élelmiszerben, például olajbogyóban, paradicsomban, algákban és gombákban megtalálható. Kémiai szerkezete hasonló a glükózhoz, de kevesebb kalóriát tartalmaz, ezért gyakran használt édesítőszer a diabetikus termékekben és más kalóriaszegény élelmiszerekben.
A mannitot széles körben használják az édesiparban édesítőszerként és elválasztószerként, hogy megakadályozzák az élelmiszerek összeragadását, valamint rágógumikban, diétás élelmiszerekben, cukorpótlókban, csokoládékban és más termékekben. Tulajdonságai a gyógyszeripar számára is fontosak, ahol tabletták és porok töltőanyagaként, illetve gyógyszerhatóanyagok hordozójaként használják. Alacsony glikémiás indexe és alacsony kalóriatartalma miatt ideális a cukorbetegek és a cukorbevitelüket szabályozni próbáló emberek számára. Használatát azonban az Európai Unió szabályozza, mivel magasabb bevitel esetén emésztési problémákat okozhat.