Mannan
Egyéb nevek: Mannoglikán
Harm score: 2 (Természetes anyagok származékai)
A mannán, más néven mannoglikán egy mannóz egységekből álló biopolimer osztály. Ezek a poliszacharidok széles körben megtalálhatók számos élesztőgomba-, gombafaj és néhány baktériumtípus sejtfalában, ahol alapvető építőelemként szolgálnak. Különleges tulajdonságai miatt a mannánt számos iparágban használják.
A mannánnak jelentős alkalmazása van az élelmiszeriparban, ahol sűrítőszerként, stabilizátorként vagy emulgeálószerként használják olyan termékekben, mint a fagylalt, szószok, levesek, pékáruk és italok. A mannánt állati takarmányokban is használják, hogy segítse az egészséges emésztést és a mérgező anyagok felszívódását a szervezetből. A kozmetikai ipar hidratáló és lágyító tulajdonságait használja. Krémekhez, maszkokhoz, samponokhoz és más bőr- és hajápolási termékekhez adják. A gyógyszeriparban is használják emésztési zavarok kezelésére vagy az immunrendszer támogatására szolgáló gyógyszerek előállításához. A mannán egyéb felhasználási területei közé tartozik a bioműanyagok, a textiliparban használt horgonyzóanyagok vagy az energiaágazatban a bioüzemanyagok összetevőjeként történő felhasználás.