Mandarin (Citrus nobilis)
Egyéb nevek: Mandarin, Citronella nemes
Harm score: 1 (Természetes anyagok)
A mandarin, tudományos nevén Citrus nobilis, más néven mandarin vagy nemes citrom, a citrusfélék családjába (Rutaceae) tartozó citrusféle. Ez a gyümölcs nagyon hasonlít a mandarinra, de édesebb ízében és nagyobb termésében különbözik tőle. A mandarin nagyon népszerű lédús, édes és finom íze, valamint könnyen hámozható héja miatt. Ázsiában őshonos, de ma már az egész világon termesztik a meleg éghajlatú területeken.
A mandarint számos termékben használják fel. Természetesen az egyik legnépszerűbb természetes alapanyag narancslevek, frissítő italok és különféle likőrök és borok készítéséhez. Természetes formájában is gyakran fogyasztják egészséges és ízletes rágcsálnivalóként. A konyhában a mandarint édes és gyümölcsös íze miatt különböző ételekben használják. Gyakran megtalálhatók desszertekben, édességekben, süteményekben vagy salátákban. Emellett levét, gyümölcshúsát és héját a kozmetikumokban is felhasználják arcmaszkok, krémek, ajakbalzsamok vagy hajápoló termékek készítéséhez, mivel C-vitamint, antioxidánsokat és más, a bőrre és a hajra jótékony hatású anyagokat tartalmaznak. A mandarin tehát igazán sokoldalúan felhasználható gyümölcs.